Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
<< SZABASÁG MIATT A KISZÁLLÍTÁS MÁRCIUS 5. UTÁN TELJESÜL  >> << SZABASÁG MIATT A KISZÁLLÍTÁS MÁRCIUS 5. UTÁN TELJESÜL >>

Kinek és miért ajánlott a logikai játék?

Amikor játékvásárláson törjük a fejünket, a legtöbb esetben valami szórakoztató, könnyed játékra gondolunk, mondván, hogy annak úgyis az örömről, az önfeledt vidámságról kell szólnia. Ilyenkor a logikai játék nem mindig merül fel lehetséges opcióként, hiszen olyan komolynak tűnik, tisztára mintha matekórán ülnénk. Persze ez csak első hallásra tűnhet így, mert aztán ha jobban beleássuk magunkat a témába, rájövünk, hogy egy logikai játék is lehet vidám, kedves és örömteli.

Mivel közeleg a karácsony, illetve a fejlődésben lévő gyermekeknek mindig kell új és még újabb játékszer, ezért mindenképpen érdemes lesz elolvasni a mai blogbejegyzésünket, melyben a már fentebb emlegetett logikai játékokat vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről.

Mit tudnak a logikai játékok?

Mindenekelőtt azt érdemes tisztázni, hogy miért is olyan fontos a gyermek logikájának fejlesztése fajátékokkal. Erről írtunk már korábbi blogbejegyzésünkben is, amit feltétlenül érdemes elolvasni, hogy minél jobban átlásd a témát.

Mert persze az érzelmi intelligencia, a szocializáció, az érzékelés, a mozgáskoordináció fejlesztése mind-mind jóval érthetőbb, a logikai fejlesztés ugyanakkor valamiért talán elvontabbnak tűnik. Gondoljunk bármit is, nélkülözhetetlenek az ehhez kapcsolódó eszközök.

Ezek a játékok tanítják meg a gyermeket arra, hogy:

  • kritikusan gondolkodjon,
  • stratégiailag gondolkodjon,
  • megtanuljon érvelni,
  • képes legyen mérlegelni,
  • fel tudja mérni az aktuális helyzetet, és azt figyelembe véve hozza meg a döntését,
  • egyszerűbb matematikai műveleteket elvégezzen.

Ez most persze elsőre bonyolultnak tűnik, ám ha lefordítjuk őket a játékok nyelvére, akkor máris látszik, hogy miért is fontos.

Minden korosztálynak ajánlott?

Jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy vajon minden korosztály számára ajánlott a logikai fejlesztőjátékok használata, vagy ezek esetleg korhoz kötöttek. Az igazság a kettő között van: minden életkornak és fejlettségi szintnek megvan ugyanis a saját logikai játéka. Mutatjuk is, hogy miről beszélünk:

A puzzle és egyéb kirakós játékok már a legkisebbeket is mérlegelésre ösztönzik, hiszen közel sem mindegy, melyik darab hova kerül.

Az egyensúlyozó kavicsok is rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek a totyogók körében, hiszen remek elfoglaltságot nyújt számukra az, hogy próbálgatják a megfelelő módon egymásra helyezni a kavicsokat. 

Nagyobbak már akár dominópályával vagy a klasszikus Jengával is próbálkozhatnak, ez utóbbit akár családilag is remek móka kipróbálni. Itt aztán fontos a helyzetfelismerés, a stratégia, a döntés, így ha valamivel lehet élesíteni a logikát, akkor ezzel biztosan!

A számtanító és a logikai hasábok már komolyabb gondolkodást igényelnek, így a középsősök és a nagycsoportosok ügyködhetnek vele bátran.

A logikus gondolkodás aranyat ér!

Ahogy régebbi blogcikkünkben is írtuk, a felnőttek már pontosan tudják, hogy mennyire lényeges és elengedhetetlen a logikus gondolkodás az élet során. Akár tanulásról, akár munkáról, akár hétköznapi ügyintézésről van szó, a racionális gondolkodás mindig a segítségünkre lesz.

Éppen ezért, ha lehetőségünk van arra, hogy gyermekünket ilyen szempontból is fejlesszük, és ráadásul mindezt játékosan tegyük, akkor igazán nagy vétek lenne kihagyni! Mind a saját, mind pedig a gyermekünk életét megkönnyítjük azzal, ha a csemete kezébe adjuk az észszerű gondolkodás eszközeit. 

Ha viszont úgy érzed, most elakadtál, és nem tudod, hogy életkor, fejlettségi szint és érdeklődési kör alapján melyik logikai játék lenne a legjobb a gyermeked számára, akkor lépj bátran kapcsolatba velünk, és együtt biztosan megtaláljuk a tökéletes játékot!

Az oldal tetejére