Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
<< SZABASÁG MIATT A KISZÁLLÍTÁS MÁRCIUS 5. UTÁN TELJESÜL  >> << SZABASÁG MIATT A KISZÁLLÍTÁS MÁRCIUS 5. UTÁN TELJESÜL >>

Milyen a felhozatal a készségfejlesztő játékokból 5 éveseknek?

Sokszor ütköznek a szülők abba a problémába, hogy amíg a kisbabáknak és a totyogóknak annyi fejlesztőjáték van a piacon, mint égen a csillag, addig készségfejlesztő játékok 5 éveseknek alig kaphatók, ebben szinte egyik játékbolt sem bővelkedik, pedig kereslet lenne rá.

De miért ilyen mostoha ez a korosztály? 

Igazából túl sok tudatosságot és csalafintaságot nem érdemes keresni mögötte, hiszen feltehetően csupán annyiról van szó, hogy az ennyi idős gyermekek már nagyon sok mindent megtanultak, nagyon magas fejlettségi szinten állnak, többnyire már fél lábbal az iskola küszöbén.

Ez persze távolról sem jelenti azt, hogy ne kellene foglalkozni velük, hiszen minden ötéves gyermeknek szüksége van játékra, ami szinte mindig fejleszti is őket az önfeledt játszadozás közepette. Hogy ne érezd magad teljesen elveszettnek, és ne gondold, hogy nincs szakmai segítséged, olvasd el blogbejegyzésünket!

Milyen játékokat szeretnek az ötévesek?

Az ötéves gyerkőcök már igencsak ügyesek, fejlett szociális érzékük van, tökéletesen tudnak szerepjátékokba bocsátkozni, szókincsük, érzelmi intelligenciájuk is már magas szinten jár, azt gondolhatnánk, hogy akkor már hátra is dőlhetünk.

De azért akad valami, amit főleg iskolakezdés előtt nem árt trenírozni, ez pedig a memória és a koncentráció, amit az örökké zsibongó ovisok igényes memóriajátékunkkal fejleszthetnek.

Akár egy forró nyári napon egy fa árnyékában, akár hűvös és borongós őszi estén egy meleg kuckós szobában, a memóriajáték mindig tökéletes választás, és szerencsére a középsős és nagycsoportos korosztály is nagyon élvezetesnek találja ezt a játékot.

Ha viszont leülünk velük játszani, ne lepődjünk meg, hogy rommá vernek minket, hiszen az agyuk és az emlékezőtehetségük valami egészen elképesztő. Ez a sikerélmény további sikerekre fogja ösztönözni őket, és észrevétlenül fogják megtanulni, hogy hogyan koncentráljanak minél tovább.

Milyen egyéb készségfejlesztő játékok vannak 5 éveseknek?

Természetesen a memóriajátékon túl is van élet, bár kétségtelen, hogy az az egyik legnépszerűbb termék az ötévesek korosztályában, de persze nem az egyetlen.

A jenga, valamint a számokkal és szimbólumokkal dolgozó kockák már egy következő szintet jelölnek, hiszen míg az egyik a tökéletes finommotorikus mozgásra épít a koncentráció, a helyzetfelismerés és helyes döntési képességek mellett, addig a másik már a számok és a szimbólumok ismeretét feltételezi, tanítja és gyakoroltatja.

Ugye, mennyivel komolyabb készségfejlesztő játékok várnak az 5 évesekre? 

Ez persze ne tévesszen meg minket, hiszen az ötéves ugyanúgy gyerek, aki néha szeret visszamenni a legegyszerűbb játékokhoz. Ilyenkor semmiképp se beszéljük le őt erről, ne mondjuk, hogy ő már nagy hozzá, bízzuk csak rá a döntést, ő tudni fogja, melyik játék lesz abban a pillanatban a legjobb a számára.

Hagyjunk szabad játékot is!

Bármennyire is érezzük a nyomást, hogy szeretnénk, ha mindent tudna a gyermekünk, mire eléri az beiskolázási kort, nem szabad erőltetnünk semmit, hiszen azzal több kárt teszünk, mint hasznot.

Hagyjunk neki elegendő időt a szabad játékra, hogy akár előkaphassa kedvenc babakori játékszereit, hiszen ezzel azt segítjük elő, hogy megpihenhet a saját kis biztonságos világában, mielőtt továbbindulna a fejlődés olykor rögös és ovispróbáló útján.

Ha úgy érzed, szívesen segítenél neki útközben, nézz szét honlapunkon!

Tartalomhoz tartozó címkék: fejlesztő játék
Az oldal tetejére