Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért jók a gyermeknek a nyílt végű játékok?

Noha szerencsére a legtöbb szülő egyre tudatosabban választja ki a játékokat a gyermeke részére, azért még mindig akadnak olyan evidenciák, amelyek nem kerültek még kimondásra, vagy nem ivódtak be annyira a szülői köztudatba. Többek között az egyik ilyen a nyílt végű játékok fogalma, azok jelentősége és az abból származó előnyök.

Mert bizony a gyerekjátékok két fő kategóriára oszlanak: a nyílt és a zárt végű játékokra, és ha nem tudjuk pontosan, melyik melyik, nem biztos, hogy a legjobbat tudjuk adni a gyermekünkek, még ha ez is az eredeti szándékunk.

De mik is pontosan a nyílt végű játékok?

Bár a zárt végű játékoknak is megvan a maga haszna, mi most mégis inkább a nyílt végűekről szólunk ebben a blogbejegyzésünkben. Tesszük ezt többek között azért, mert a gyermekek kezdetben a nyílt végű játékokat játsszák, azokat részesítik előnyben, és csak nagyobb korban, főleg az utánozós korszak letelte után mondanak le róluk. Ekkor már a fakanál már sokkal többször lesz főzésre alkalmas eszköz, mint varázspálca vagy tűzoltó tömlő.

Így ha olyan játékot keresel, ami végtelen számú lehetőséget rejt magában, és ami nem köti meg a gyermeked fantáziáját, akkor érdemes az egyik legnépszerűbb termékünket, az Adam Toys golyópálya fajátékot beszerezni, legyen bármilyen nemű is a gyermeked.

A nyílt végű játékok sajátossága, hogy éppúgy lehet ebből a golyópályából tündérek lakta várkastély, mint egy komplex tűzoltóállomás. Mindennek csak a gyermek képzelete szab határt, arról pedig tudjuk, hogy igencsak élénk tud lenni! Ne foszd meg hát ettől a gyermekedet és magadat sem, mert a gyerekek bizonyítottan sokkal többet képesek elidőzni az ilyen típusú játékokkal, mint azokkal, amik fixen egy dologra használhatóak.

Miért fontos, hogy ne zárjuk keretek közé a gyermeket?

Még mielőtt fogalomzavar kerekedne, most nem a gyereknevelésről, hanem a gyerekjátékokról van szó. Minden gyermeknek kellenek a biztonságot adó határok, és persze szükséges számukra az életkornak és a fejlettségi szintnek megfelelő játék is.

Bár számtalan játékgyártó azt sugallja, hogy akár már ovis korban lehet például társasozni, gyerekpszichológusok mégis inkább azon a véleményen vannak, hogy inkább csak kisiskolás korukban érnek meg arra, hogy ilyen szigorú keretek között játszanak.

Így aztán mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy a lehetőleg nagyobb szabadságot hagyjunk a gyermeknek, hogy fantáziája és gondolatai szabadon szárnyalhassanak.

Sokszor éppen a legegyszerűbb játékok lesznek a leghasznosabbak, ahogy erről már több korábbi blogbejegyzésünkben is írtunk. Ezért aztán cseppet se riadj meg attól, hogy egyszerű, természetes és vidám játékot válassz a gyermekednek a csillogó-villogó, színes-szagos játékmonstrumok helyett.

Fontos szempont az is, hogy ha olyan játékot adsz a gyermeked kezébe, ami mindent megcsinál helyette, neki csak egy-egy gombot kell megnyomnia, akkor pontosan a legértékesebb tevékenységektől, a tanulástól és az alkotástól fosztod meg. Ezek nem nyílt végű játékok!

Teremts természetes gyerekkort!

Azt tudtad, hogy a gyermekek agya teljesen másként reagál, ha természetes alapanyagokból készült játékot fog a kis kezébe? A szintetikus anyagok becsapják az érzékszerveit, kevésbé fejlesztenek.

Minél több természetes játékkal veszed körül a gyermeked, annál többet adsz neki: fejlődik az izomzata, a különféle képességei és közben még rendet is tanul, mert hát fajátékot hajigálni nehezebb és veszélyesebb is, mint műanyag kockákat! 

Ha elvesztél a kínálatban, nem tudod, melyik lenne a gyermeked számára a legideálisabb játék, fordulj hozzánk bizalommal!

Az oldal tetejére