Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Matematikai készségfejlesztő játékok: mikor válaszd és kinek?

Minden bizonnyal gondoskodó és tudatos szülő vagy, hiszen nem véletlenül olvasod ezeket a sorokat a matematikai készségfejlesztő játékokról. A lehető legjobbat és legtöbbet szeretnéd adni a gyermekednek, és ehhez keresed az utat és a módozatot. 

Megnyugtatunk, hogy tökéletes helyen jársz, hiszen a célunk közös: játékosan fejleszteni a gyermeked, hogy amíg ő elmélyülten “dolgozik” a megfelelő játékokkal, addig - neked köszönhetően, mivel a megfelelő helyről választottad a számára tökéletes játékszert - észrevétlenül fejlődnek bizonyos képességei, készségei.

Ebben a blogbejegyzésben egy meglehetősen speciális fejlesztési területet veszünk górcső alá, ezért érdemes lesz velünk tartani.

Mik azok a matematikai készségfejlesztő játékok?

Sok szülő ott vész el a jó szándéka ellenére, hogy “szándékosan és közvetlenül” akar fejleszteni, sajnos azonban ez a kisgyerekek esetében a legritkább esetben működik. Alapból sem tudnak huzamosabb ideig egy dologra koncentrálni, de ha még be is szabályozzák őket és megkötik a kezüket, az teljesen kontraproduktívvá válik.

Ezért semmiképpen se úgy képzeld el ezeket a játékokat, mintha az ovisodat iskolapadba ültetnéd, csupán célirányosan olyan játékokat válassz neki, amelyek a logikai képességét fejlesztik.

Mivel a matematika és a logika teljes mértékben átszövi az életünket, ezért botorság lenne kihagyni a gyermekszobából az olyan játékokat, amelyek segítenek gyermekednek abban, hogy felismerje majd a különféle síkidomokat, hogy megtapasztalja az arányokat, a magasságot és a mélységet, valamint - amikor már elég nagy hozzá - megismerkedjen az arab számokkal.

Kinek ajánlottak ezek a játékok?

Nem lesz meglepő a válaszunk: minden korosztálynak megvan a saját matematikai készségfejlesztő játéka. Míg a totyogók egyszerűbb formaválogatókkal, képkirakókkal, puzzle-ökkel vagy épp különféle tornyokkal, felfűzős játékokkal ügyeskednek, addig a kicsit nagyobbak már “komolyabb” kihívások elé nézhetnek.

Egyik legtökéletesebb játékunk a matematikai készség fejlesztésre a sarkköri állatos számtanító kocka, ahol hét különböző méretű kockán hét sarkköri állat szerepel, mellettük 1-7-ig egy szám, sőt még az állatfigura maga is jár minden egyes kockához! Így nem csupán a számokkal való ismerkedéshez kiváló ez a fajáték, lehet belőle tetszőlegesen tornyot építeni, párosítani. Hab a tortán, hogy minden szám angolul és lengyelül is szerepel, így aztán még a nyelvi fejlesztés sem szorul háttérbe.

De hasonlóan jó lehet, bár ez már tényleg csaknem kisiskolások részére ajánlott, a számtanító hasábszettünk is, ahol már ténylegesen a számokkal és a műveletekkel tud dolgozni az a gyermek, akinek kedve van.

Ez ugyanis egy fontos intelem, hogy semmit sem szabad erőltetni! Minden gyereknek meg kell érnie arra, hogy az adott játéktípussal játszani tudjon, sőt nem ritka az sem, hogy akad egy-egy olyanfajta játék, amit a gyermek valamiért teljesen kizár a világából. Az erőltetésből még semmi jó nem származott, így inkább azt javasoljuk, hogy időről időre kínáld fel neki az adott játékszert, talán egyszer jó szívvel fog vele játszani.

Ne hagyd parlagon heverni a gyermeked képességeit!

Az egyik legnagyobb bűn, amit egy szülő elkövethet, hogy nem biztosítja a megfelelő fejlődés lehetőségét a gyermekének. Ezért aztán kifejezetten javasoljuk, hogy nézd át teljes kínálatunkat, hogy meglásd, melyik játékszerrel milyen jót teszel a gyermekednek. 

Ha megpróbálsz mindenre odafigyelni, akkor már mindent megtettél, amit egy gondos szülő megtehet, a többi pedig majd jön magától!

Az oldal tetejére