Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ami egyetlen babakonyhából sem hiányozhat: a játék zöldségek

Rengeteg olyan játék van, ami nélkül egyetlen gyerekszobát sem lehet elképzelni, de akár fiúról, akár lányról van szó, a játék zöldségek bizony ott vannak közöttük.

Sokszor esnek a szülők, pusztán jó szándéktól vezérelve, abba a hibába, hogy csak beszélő-zenélő, pörgő-forgó játékot vásárolnak a gyerekeiknek, mert azt hiszik, minél többet “tud” egy játék annál jobb. Ezzel szemben alapos kutatások és megfigyelések bizonyítják, hogy nem azok a játékszerek a legalkalmasabbak, amivel a gyereknek nem kell dolgozni, hanem éppen ellenkezőleg. Minél több feladat hárul a gyermekre a játszási folyamat során, annál hatékonyabban fejlődnek készségei és képességei. Ebben a blogbejegyzésben egy igencsak alapvető dologból mintázott játéktípust veszünk górcső alá. 

Mit fejlesztenek a játék zöldségek?

Jogosan merül fel benned a kérdés, hogy miért lehet érdekes egy kislány számára az Erzi fajátékok közt megtalálható játék ételek bármelyike is, és akkor még a fiúkat nem is említettük. Szülőként soha ne feledd, a legegyszerűbb játékok mindig a legnagyszerűbbek.

Ezért van az, hogy a gyerekek, mint a kismacskák, sokszor a játék dobozával sokkal jobban elvannak, mint magával a játékkal. Persze ez a fa fejlesztőjátékok esetében a legkevesebb esetben van így, hiszen számos célt szolgálhatnak ezek az örök és strapabíró darabok. 

Azontúl, hogy teljesen ismerősek a gyerekek számára a konyha és a szupermarketek világából, a játék zöldségek még egész sor készséget fejlesztenek. Segítenek imitálni a felnőtt világot, tökéletes eszközök arra, hogy a gyerkőcök utánozzák a szülőket a főzés, bevásárlás vagy akár étkezés terén, és ezzel együtt megtanulják a társas érintkezés szabályait, az ételek körüli teendőket.

Sőt, akár az élmények feldolgozásában is segítenek. Ha van olyan zöldség, amellyel a gyermeked nincs túl jó barátságban, bevonható a játékba, hogy aztán akár fel is keltse a kíváncsiságát, és esetleg meg is kóstolja.

Bővíthető a készlet!

Bár mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy a legalapvetőbb élelmiszerekkel, mint például egy kicsi fa játék zöldség válogatással indulj el, ez közel sem jelenti azt, hogy itt meg kell állni.

A sárgarépából, paradicsomból, retekből, uborkából, gombából és rukkolalevélből álló szett minden gyerek szívébe belopja magát, csak úgy, mint a szülőkébe, hiszen a szemet gyönyörködtető színek, az aprólékos kidolgozottság és a kiváló természetes anyag kit ne varázsolna el.

Ezekkel a zöldségekkel kitűnően elkészíthettek együtt néhány alapfogást, tanulmányozhatjátok a színeket és a formákat, és ha már profi kis szakácsod vagy boltosod van otthon, akkor lehet a további zöldségeket, például salátát, padlizsánt vagy kukoricát bevezetni.

Az együtt töltött minőségi idő jelentősége!

Ha már ezen az oldalon jársz, akkor bizonyára tudatos szülő vagy, aki mindenből a legjobbat szeretné megadni a gyermekének, így biztosan nem kell felhívni a figyelmedet az együtt töltött idő fontosságára.

Rendkívül sokat ad a gyermekednek, ha “lemész” az ő szintjére, és hajlandó vagy vele a játék zöldségekkel akár konyhásat, akár boltosat játszani, de a közös, kütyümentes étkezések is hihetetlen sokat adnak mind a gyerekeknek, mind pedig a felnőtteknek.

Választékunk rendkívül széles, blogunkkal folyamatosan igyekszünk segíteni a játékok világában bolyongó-keresgélő szülőknek. Ha mégsem találod meg, amit keresel, vagy esetleg nem tudod, hogy gyermekednek a kiszemelt játék megfelelő lehet-e, akkor fordulj hozzánk bátran bizalommal!

Az oldal tetejére